Σάββατο 29 Μαρτίου 2014

Κανονισμός λειτουργίας της Πρωτοβουλίας Ευθύνης και Συμμετοχής Αλλά...ζω

ΑΡΘΡΟ 1
ΕΠΩΝΥΜΙΑ
Η επωνυμία της  Δημοτικής Πρωτοβουλίας  είναι «Πρωτοβουλία Ευθύνης & Συμμετοχής - Αλλά …ΖΩ»

ΑΡΘΡΟ 2
ΕΔΡΑ
Η έδρα της Πρωτοβουλίας  βρίσκεται στην πόλη του Κιλκίς.

ΑΡΘΡΟ 3
ΔΙΑΡΚΕΙΑ
Η διάρκεια της Πρωτοβουλίας  που αρχίζει σήμερα είναι απεριόριστη.

ΑΡΘΡΟ 4
ΚΥΡΙΟΣ ΣΤΟΧΟΣ και ΣΚΟΠΟΙ
Κύριος στόχος της Πρωτοβουλίας είναι:
Η ενεργοποίηση των πολιτών στα κοινά και η ουσιαστική συμμετοχή τους στα τοπικά δρώμενα με βάση τις αρχές της άμεσης Δημοκρατίας, της ελευθερίας και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Η ενδυνάμωση και αναβάθμιση του ρόλου της τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Σκοποί της Πρωτοβουλίας είναι:
  1. Να ενημερώνεται για όλα τα θέματα καθημερινής πολιτικής του Δήμου και στη συνέχεια να τα δημοσιοποιεί και να ενημερώνει με λεπτομέρεια όλους τους πολίτες
  2. Να έχει πολιτικές θέσεις για όλα τα θέματα που αφορούν το Δήμο.
  3. Να σχηματοποιήσει ένα όραμα και μία στρατηγική για το μέλλον του Δήμου.
  4. Να εξειδικεύει την πολιτική αυτή σε συγκεκριμένες θέσεις που θα είναι η συνέχεια και η συνεχής εξέλιξη του προεκλογικού προγράμματος της παράταξης.
  5. Να βοηθά το έργο των εκλεγμένων δημοτικών συμβούλων της παράταξης.
  6. Να προτείνει δράσεις (ημερίδες, συναντήσεις, δημοσιεύσεις κλπ) οι οποίες θα βοηθούν την ενεργοποίηση όσο το δυνατόν περισσοτέρων πολιτών.

ΑΡΘΡΟ 5
ΑΡΧΕΣ
Βασικές αρχές που διέπουν την λειτουργία της είναι:
  1. Η αυτόνομη και ανεξάρτητη πολιτική φυσιογνωμία της Πρωτοβουλίας.
  2. Η διαμόρφωση, προώθηση και υλοποίηση βιώσιμων λύσεων στα προβλήματα του Δήμου.
  3. Η προάσπιση της προσωπικής ελευθερίας και ο σεβασμός της ιδιωτικής ζωής.
  4. Η λειτουργία της Δημοτικής Πρωτοβουλίας  στηρίζεται στη δημοκρατία, στη διαφάνεια, στην αποκέντρωση λειτουργιών και αρμοδιοτήτων, στην ανανέωση προσώπων, στην αντιπροσωπευτικότητα απόψεων, στην εναλλαγή των εκπροσώπων, στη συλλογική ηγεσία και δημόσια έκφραση.
  5. Η ισότητα μεταξύ των πολιτών, ανεξαρτήτως φυλετικών εθνικών, θρησκευτικών, πολιτισμικών ή άλλων διαφορών και η ενότητα μέσα από τη διαφορετικότητα αποτελούν κεντρικό άξονα λειτουργίας της Πρωτοβουλίας. Ως εκ τούτου πριν από τις ψηφοφορίες καταβάλλονται προσπάθειες σύνθεσης των απόψεων και της μέγιστης δυνατής συναίνεσης.
  6. Η προώθηση σχέσεων αλληλεγγύης μεταξύ των μελών της και του κοινωνικού συνόλου.
  7. Η συλλογικότητα και άμεση δημοκρατία στην λήψη αποφάσεων με βασικό άξονα λειτουργίας την αρχή της πλειοψηφίας με παράλληλο σεβασμό όλων των απόψεων. Η ισοτιμία, η πληροφόρηση, η συμμετοχή στη διαμόρφωση των αποφάσεων, ο έλεγχος και η ανακλητότητα των εκπροσώπων της είναι κατοχυρωμένα σε αυτήν, από το παρόν καταστατικό.

ΑΡΘΡΟ 6
ΕΠΙΤΕΥΞΗ ΣΚΟΠΟΥ
Για την επίτευξη του σκοπού της η Πρωτοβουλία δραστηριοποιείται προς ποικίλες κατευθύνσεις.
Ενδεικτικά:
  1. Συμμετέχει στις δημοτικές εκλογές με την κατάρτιση συνδυασμού, που προκύπτει με δημοκρατικές διαδικασίες.
  2. Συγκροτεί ομάδες εργασίας όπως π.χ. τομεακή ομάδα πολιτισμού, αθλητισμού, περιβάλλοντος έργων κ.λπ. με στόχο την ανάδειξη προώθηση και επίλυση των διαφόρων ζητημάτων του Δήμου.
  3. Αναδεικνύει και υποστηρίζει προσπάθειες και πρωτοβουλίες πολιτών και άλλων φορέων με υπευθυνότητα και σεβασμό προς το σύνολο των κατοίκων.

ΑΡΘΡΟ 7
Όργανα της Πρωτοβουλίας είναι:
  1. Η Γενική Συνέλευση των μελών.
  2. Οι Ανοιχτές Συνελεύσεις.
  3. Το Συντονιστικό Συμβούλιο.

ΑΡΘΡΟ 8
ΜΕΛΗ
Μέλη της Πρωτοβουλίας μπορούν να γίνουν όλοι όσοι αποδέχονται τους σκοπούς και τις αρχές της και είναι διατεθειμένοι να δραστηριοποιηθούν για την επίτευξή τους.

ΑΡΘΡΟ 9
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΓΓΡΑΦΗΣ ΜΕΛΟΥΣ
Για να αποκτήσει κάποιος την ιδιότητα του μέλους και να μπορεί να ασκήσει τα δικαιώματα που προβλέπονται και κατοχυρώνονται από το καταστατικό της Πρωτοβουλίας πρέπει να συμπληρώσει αίτηση εγγραφής προς το Συντονιστικό Συμβούλιο.

Το υποψήφιο μέλος αφού ενημερωθεί για τις καταστατικές αρχές και τη διακήρυξη θέσεων της Πρωτοβουλίας, παραδίδει την αίτηση του σε οποιοδήποτε μέλος του Συντονιστικού Συμβουλίου.

Το νέο μέλος νοείται ενεργό από την ημέρα που υποβάλλει την αίτησή του οπότε και καταγράφεται στο βιβλίο μελών
 
Το μέλος καταβάλλει την ετήσια συνδρομή του, το ποσό της οποίας καθορίζεται κάθε φορά από τη Γενική Συνέλευση, ως αυτό δύναται.

ΑΡΘΡΟ 10
ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ και ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΕΛΟΥΣ
Το μέλος της Πρωτοβουλίας έχει τις παρακάτω υποχρεώσεις:
  1. Συμμετέχει ενεργά στην Πρωτοβουλία παριστάμενο στις τακτικές και έκτακτες Γενικές Συνελεύσεις καθώς και στις Ανοικτές Συνελεύσεις αυτής.
  2. Αγωνίζεται για την διάδοση των αρχών και των θέσεων της όπως επίσης και για την οργανωτική ανάπτυξη και την επιτυχία των στόχων της.
  3. Ενεργοποιείται στα τοπικά δρώμενα σύμφωνα με τις ευαισθησίες και τις επιλογές του προωθώντας τους στόχους της Πρωτοβουλίας.
  4. Συμβάλλει αποτελεσματικά στην υλοποίηση των οικονομικών πλάνων της Πρωτοβουλίας, όπως περιγράφονται στο άρθρο 23.
  5. Έχει καθήκον να πραγματώνει απαρέγκλιτα με τη δημόσια δράση και συμπεριφορά του τις αρχές και τις αξίες, που διέπουν τη λειτουργία της Πρωτοβουλίας και να συμβάλλει στην ενίσχυση της αξιοπιστίας της.

Το μέλος της Πρωτοβουλίας έχει τα παρακάτω δικαιώματα:
  1. Συμμετέχει στη συζήτηση και λήψη αποφάσεων που αφορούν την διαμόρφωση του προγράμματος και των αρχών της Πρωτοβουλίας τα οποία τίθενται στην κρίση της Γενικής Συνέλευσης.
  2. Ασκεί κριτική στα πλαίσια των αρμόδιων οργάνων για την λειτουργία τους.
  3. Απευθύνεται στο αρμόδιο όργανο, της Πρωτοβουλίας για κάθε σημαντικό ζήτημα, που θεωρεί ότι δεν επιλύθηκε ή δεν αντιμετωπίστηκε ικανοποιητικά καταθέτοντας εναλλακτική πρόταση.
  4. Έχει δικαίωμα να εκλέγει και να εκλέγεται σε όλα τα όργανα της Πρωτοβουλίας καθώς και να προτείνει ή να προτείνεται για όλες τις επιλογές οργάνων με βάση τις διαδικασίες του καταστατικού.
  5. Η ιδιότητα του μέλους της Πρωτοβουλίας παύει εάν ζητηθεί με έγγραφη δήλωση του προς το Συντονιστικό Συμβούλιο.
  6. Το μέλος της Πρωτοβουλίας δικαιούται να διατυπώνει δημόσια τη γνώμη του, αλλά σέβεται την άποψη της πλειοψηφίας χωρίς να την αντιστρατεύεται.

ΑΡΘΡΟ 11
ΚΥΡΩΣΕΙΣ ΜΕΛΟΥΣ
Στο μέλος που δεν τηρεί το καταστατικό και τους κανονισμούς προβλέπονται ανάλογα με τη σοβαρότητα της παράβασης οι ακόλουθες κυρώσεις:
  1. Παρατήρηση.
  2. Προσωρινή Ανάκληση από την υπεύθυνη θέση που κατέχει.
  3. Προσωρινή Αναστολή της ιδιότητας μέλους έως ότου συγκληθεί η επόμενη Γενική Συνέλευση.

ΑΡΘΡΟ 12
ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΜΕΛΟΥΣ
Για τους λόγους που επιβάλλονται κυρώσεις στα μέλη και αναφέρονται στο άρθρο 11, προσθέτοντας επιπλέον την αποχή του από τη λειτουργία και τη δραστηριότητα της Πρωτοβουλίας πλέον του ενός (1) έτους, ένα μέλος μπορεί να διαγραφεί μετά από απόφαση της Γενικής Συνέλευσης, αφού προηγηθεί η ενημέρωση του και του δοθεί η δυνατότητα αιτιολόγησης της όποιας συμπεριφοράς ή παράλειψης του. Σχετικό αίτημα κατατίθεται είτε από το 20% των μελών είτε μετά από πρόταση πλειοψηφίας του Συντονιστικού Συμβουλίου.

ΑΡΘΡΟ 13
ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ
Το ανώτερο όργανο λήψης αποφάσεων και ελέγχου της Πρωτοβουλίας είναι η Γενική Συνέλευση, η οποία συνεδριάζει κάθε τετράμηνο.

ΑΠΑΡΤΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ
H Γενική Συνέλευση βρίσκεται σε απαρτία με την παρουσία των 50% συν ένα μελών της και σε περίπτωση μη απαρτίας συγκαλείται εκ νέου σε διάστημα επτά (7) ημερών και απαρτία αποτελεί το 20% + 1 σύνολο των μελών της Πρωτοβουλίας. Η διαδικασία λήψης αποφάσεων είναι 50%+1 επί των παρόντων με σεβασμό στην άποψη της μειοψηφίας
 
Αρμοδιότητες Γενικής Συνέλευσης:
  1. Εκλέγει τα μόνιμα και αναπληρωματικά μέλη του Συντονιστικού Συμβουλίου.
  2. Αποφασίζει επί των πεπραγμένων του Συντονιστικού Συμβουλίου και των υπόλοιπων οργάνων.
  3. Σχεδιάζει και αποφασίζει για την πολιτική της Πρωτοβουλίας.
  4. Εκλέγει Συντονιστή και Γραμματέα για την τήρηση των διαδικασιών της.
  5. Εκλέγει με μυστική ψηφοφορία τον επικεφαλή της Δημοτικής Παράταξης.
  6. Εκλέγει τους υποψηφίους δημοτικούς και τοπικούς συμβούλους που επιθυμούν να συμμετάσχουν στο ψηφοδέλτιο της Πρωτοβουλίας.
  7. Αποφασίζει για την αποδοχή ή όχι των δωρεών προς την Πρωτοβουλία.

ΑΡΘΡΟ 14
ΕΚΤΑΚΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ
Η έκτακτη Γενική Συνέλευση συγκαλείται είτε με πρωτοβουλία του Συντονιστικού είτε με αίτημα του 20% των μελών της Πρωτοβουλίας.

ΑΡΘΡΟ 15
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Η Πρωτοβουλία συντονίζεται από εννεαμελές Συμβούλιο.
Το Συντονιστικό Συμβούλιο εκλέγεται ανά έτος από την Γενική Συνέλευση.
Τα εκλεγέντα μέλη του Συντονιστικού Συμβουλίου συνέρχονται εντός δεκαημέρου από την εκλογή τους και συγκροτούνται σε σώμα, ορίζοντας με κλήρωση τις θέσεις του Γραμματέα και του Ταμία.

Σε περίπτωση αποχής μέλους του από τρεις συνεχόμενες συνεδριάσεις του Συντονιστικού, χωρίς εύλογη αιτία κατά τη κρίση του Συντονιστικού Συμβουλίου αντικαθίσταται το μέλος από το πρώτο αναπληρωματικό μέλος.

Στις συνεδριάσεις του Συντονιστικού Συμβουλίου, που είναι ανοιχτές συμμετέχουν, ανάλογα με το θέμα και εκπρόσωποι τομεακών ομάδων εργασίας ή και μέλη της Πρωτοβουλίας, που έχουν δραστηριοποιηθεί σχετικά.

Μέλη του Συντονιστικού Συμβουλίου δεν μπορεί να εκλέγονται για περισσότερο από δυο συνεχόμενες θητείες.

ΑΡΘΡΟ 16
ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
Το Συντονιστικό Συμβούλιο έχει τις παρακάτω αρμοδιότητες και υποχρεώσεις:
  1. Συλλέγει και υποβάλλει τα ονόματα που θα αποτελέσουν το ψηφοδέλτιο της εκλογής υποψήφιου Δήμαρχου στην Γενική Συνέλευση.
  2. Συλλέγει και προτείνει τα ονόματα των υποψηφίων που θα αποτελέσουν το τελικό ψηφοδέλτιο της παράταξης για την εκπροσώπηση της Πρωτοβουλίας στις Δημοτικές εκλογές.
  3. Έχει την ευθύνη για την συγκρότηση και διοργάνωση των Γενικών Συνελεύσεων, καθώς και της ενημέρωσης κάθε μέλους για την ημέρα και ώρα των Γενικών Συνελεύσεων.
  4. Ασχολείται με όλα τα διοικητικά και πρακτικά θέματα που ανακύπτουν.
  5. Ενημερώνει κάθε τετράμηνο τη Γενική Συνέλευση για τα ζητήματα και τα πεπραγμένα της Πρωτοβουλίας.
  6. Έχει την ευθύνη για το συντονισμό των ομάδων εργασίας
  7. Συγκαλεί έκτακτες γενικές Συνελεύσεις όταν το κρίνει απαραίτητο.
  8. Το Συντονιστικό Συμβούλιο συνεδριάζει τακτικά κάθε μήνα, πριν την Ανοιχτή Συνέλευση και έκτακτα όταν συντρέχει λόγος.

ΑΡΘΡΟ 17
ΑΡΧΑΙΡΕΣΙΕΣ
Σε ετήσια βάση μετά τον απολογισμό γίνονται αρχαιρεσίες. Σ΄ αυτές εκλέγονται τα μέλη του Συντονιστικού Συμβουλίου με μυστική ψηφοφορία.
Δικαίωμα εκλέγειν και εκλέγεσθαι έχουν όλα τα τακτικά μέλη.
Σε κάθε αρχαιρεσία εκλέγεται τριμελής Εφορευτική Επιτροπή.

ΑΡΘΡΟ 18
Γενικός Γραμματέας
Τηρεί τα πρακτικά όλων των οργάνων της Πρωτοβουλίας.
Τηρεί το Μητρώο Μελών

ΑΡΘΡΟ 19
Ταμίας – Οικονομικός Διαχειριστής.
Ενημερώνει για τα οικονομικά στοιχεία τα όργανα της Πρωτοβουλίας.
Τηρεί Βιβλία Εισπράξεων και Δαπανών και το Βιβλίο Παγίων Στοιχείων.

ΑΡΘΡΟ 20
ΣΧΕΣΗ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΙΡΕΤΟΥΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΣ ΤΗΣ (Δημοτικοί και Τοπικοί Σύμβουλοι)
Η σχέση της Πρωτοβουλίας με τους αιρετούς εκπροσώπους καθορίζεται από τη διακήρυξη αρχών και θέσεων και του εσωτερικού κανονισμού, χωρίς να παραβιάζεται η αρχή της δηλωμένης βούλησης των δημοτών. Στα πλαίσια αυτά οι αιρετοί εκπρόσωποι αιτιολογούν σε κάθε Συνέλευση της Πρωτοβουλίας, τη στάση που κράτησαν στα θέματα του Δημοτικού Συμβουλίου και αφουγκράζονται τις απόψεις και επιθυμίες των μελών για τα προγραμματιζόμενα.

Η Πρωτοβουλία στοχεύει να δώσει σε όσα το δυνατόν περισσότερα μέλη της, την ευκαιρία συμμετοχής στο Δημοτικό Συμβούλιο. Για το λόγο αυτό συνεδριάζει στη μέση της θητείας τους για την ενδεχόμενη εναλλαγή των εκπροσώπων της μετά από σύγκλιση της Γενικής Συνέλευσης.

ΑΡΘΡΟ 21
ΑΝΟΙΧΤΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ
Συνεδριάζει κάθε μήνα πριν από κάθε δημοτικό συμβούλιο κυρίως επί των θεμάτων του, για να συνδιαμορφώσει άποψη και να συντονίσει τη δράση μεταξύ των μελών της Πρωτοβουλίας και των εκλεγμένων αιρετών εκπροσώπων της.

Στην Ανοιχτή Συνέλευση συμμετέχουν, εκτός από τα όργανα και τα μέλη της Πρωτοβουλίας, και κάθε δημότης που επιθυμεί να εκφράσει την άποψη του.

Το Συντονιστικό ορίζει τον τόπο κάθε Ανοιχτής Συνέλευσης, τόσο στην έδρα του δήμου όσο και στην περιφέρεια.

ΑΡΘΡΟ 22
ΟΜΑΔΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Οι ομάδες εργασίας συγκροτούνται από το συντονιστικό συμβούλιο.

Σε κάθε ομάδα εργασίας ορίζεται και ένας υπεύθυνος, μετά από συνεννόηση των μελών της, ο οποίος εκπροσωπεί την ομάδα στις συνεδριάσεις όλων των οργάνων της Πρωτοβουλίας. Οι ομάδες εργασίας συγκροτούνται κατά τομέα ενδιαφέροντος και ειδικότητας:
  1. Ομάδα Ποιότητας Ζωής
  2. Ομάδα Απασχόλησης
  3. Ομάδα Επικοινωνίας
  4. Ομάδα Οικονομικών & Νομικών
  5. Ομάδα Δημοτικών Συμβουλίων
  6. Ομάδα Νεολαίας
Καταθέτουν επίσης προτάσεις και θέσεις για τα διάφορα τοπικά ζητήματα σε συνεργασία με τα τοπικές συνελεύσεις ανά χωριό ή γειτονιά. Συνεργάζονται στην κατάρτιση του δημοτικού συνδυασμού και στη διαμόρφωση του προεκλογικού προγράμματος, των αρχών και των θέσεων του.

ΑΡΘΡΟ 23
ΕΣΟΔΑ
Έσοδα της Πρωτοβουλίας είναι οι τακτικές ή έκτακτες εισφορές των μελών της, οι προς την Πρωτοβουλία δωρεές, κληρονομιές, επιχορηγήσεις, εφόσον γίνονται αποδεκτές με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης, η οποία εξασφαλίζει ότι δε δημιουργείται εξάρτηση. Τα  έσοδα από τη διοργάνωση καλλιτεχνικών και κάθε άλλου είδους εκδηλώσεων.

Όλοι οι πόροι της Πρωτοβουλίας διατίθενται για τη λειτουργία και την επίτευξη των σκοπών της.

Η ετήσια συνδρομή των μελών θα καταβάλλεται στην πρώτη Γενική Συνέλευση του έτους.

ΑΡΘΡΟ 24
ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟΥ
Η Γενική Συνέλευση αποφασίζει τροποποίηση του καταστατικού με πλειοψηφία των δύο τρίτων των παρόντων μελών της που συγκαλείται ειδικά για τον σκοπό αυτό από το Συντονιστικό Συμβούλιο ή μετά από έγγραφη αίτηση του 20% των τακτικών μελών που έχουν δικαίωμα ψήφου.

ΑΡΘΡΟ 25
ΒΙΒΛΙΑ
Η Πρωτοβουλία τηρεί τα παρακάτω βιβλία:
  1. Μητρώο μελών.
  2. Βιβλίο πρακτικών συνεδριάσεων του Συντονιστικού Συμβουλίου.
  3. Βιβλίο πρακτικών των Γενικών Συνελεύσεων των μελών.
  4. Βιβλίο εισπράξεων και δαπανών (ταμείου).
  5. Βιβλίο παγίων στοιχείων.
  6. Βιβλίο πρακτικών Ανοικτών Συνελεύσεων.

ΑΡΘΡΟ 26
ΛΥΣΗ
Η Πρωτοβουλία μπορεί να λυθεί με απόφαση των μελών της οποτεδήποτε και σύμφωνα με την πλειοψηφία που ορίζει το άρθρο 24.

Μετά τη λύση της η Πρωτοβουλία τίθεται υπό εκκαθάριση, η οποία πραγματοποιείται από έναν ή τρεις εκκαθαριστές που θα οριστούν από τη Συντονιστικό Συμβούλιο κατά απόλυτη πλειοψηφία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου